Fysieke klachten die te maken hebben met spanningen, stress of onverwerkte zaken noemen we psychosomatische klachten. Met psychosomatische oefentherapie kunnen we u helpen weer in balans te komen.

Werken aan uw balans

Binnen psychosomatische oefentherapie gaan we ervan uit dat u uit balans bent geraakt en daardoor klachten hebt gekregen. Door onder andere lichaamswerk, aandacht voor uw adem, ontspanningsoefeningen en mindfulness komt u weer in balans.

Kijken naar samenhang levert veel op

Samen met u onderzoeken we of uw klachten te maken hebben met omstandigheden in uw leven. Dat werkt. We zoeken dus samen naar de oorzaak van uw fysieke klachten. Als we die vinden, weten we vaak wat een goede aanpak en oplossing is.

Chronische pijn

Pijn zonder dat er een duidelijk fysieke afwijking wordt gevonden, noemen we chronische pijn. Chronische pijn zien we bijvoorbeeld bij mensen met fibromyalgie, late rugpijn, whiplash, nekklachten, bekkenpijn, hoofdpijn enz.

Bij veel patiënten met langdurige pijnklachten weten we dat er veranderingen zijn ontstaan in het centrale- en perifere zenuwstelsel; hierdoor ontstaat een soort overgevoeligheid. Dit wordt in jargon ‘sensitisatie‘ genoemd.

In dit filmpje wordt uitgelegd wat chronische pijn is. Het is een Australisch filmpje en wordt in het Nederlands vertaald.

Behandeling van chronische pijn

Onze behandeling van mensen met chronische pijn begint er altijd mee om uit te leggen wat de pijn veroorzaakt.  Als mensen met chronische pijn dit begrijpen is de volgende stap om te leren hoe ermee om te gaan.

Psychosomatische klachten zijn meer dan alleen lichamelijke klachten

zijn klachten waarbij er een wisselwerking is tussen uw lichaam en uw omstandigheden. We hebben een aantal veel voorkomende psychosomatische klachten voor u op een rijtje gezet:

  • Spanningshoofdpijn
  • Hyperventileren, angst- en paniekklachten
  • Overspannen e/of gestrest voelen en burn-out
  • Klachten van arm, nek of schouder (KANS)
  • Medisch onverklaarde lichamelijke klachten

En zo zit het met de kosten

Veel zorgverzekeringen vergoeden psychosomatische oefentherapie via de aanvullende verzekering. Kijk naar uw verzekeringsvoorwaarden voor meer informatie hierover.

Onze psychosomatische oefentherapeut

  • Jacqueline van den Tillaart is geregistreerd psychosomatische oefentherapeute en gespecialiseerd in de behandeling van mensen met chronische pijnklachten